2012 m. rugsėjo 2 d., sekmadienis

Bananų Manų Pyragas (be kiaušinių)/ Eggless Semolina Banana Cake

Pagal/ Source TreatNTrick

Labai paprastas pyragas be kiaušinių, tinka paskanavimui prie arbatos be to yra gana sveikas. Aš juo susigundžiau dėl kelių priežasčių- reikėjo sunaudoti kelis užsilikusius bananus, be to aš labai mėgstu manus.



Vienetai: 8-10 gabaliukų

1 gabaliuko energetinė vertė (1/8): 247 kcal, 8,5 gr. riebalų, 18,3 gr. cukraus

Produktai:

1 stiklinė manų kruopų
2 v.š. krakmolo
0,25 stiklinės tirpinto sviesto
0,75 stiklinės trintų bananų ( 2 dideli bananai)
0,5 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės pieno
1 a.š. kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
0,5 a.š. vanilės ekstrakto
Sezamo sėklų apibarstyti pyragui (aš neturėjau, todėl naudojau kapotus pekano riešutus)

Gaminimo procesas:

Sumaišyti manų kruopas, krakmolą, kepimo miltelius ir druską.

Sviestą išplakti kartu su cukrumi. Sudėti bananus ir pieną gerai ismaišyti. Bananų masę supilti į sausus produktus, įpilti vanilės ekstrakto ir gerai išmaišyti. Palikti maždaug 15 minučių pastovėti.

Įkaitinti orkaitę iki 180C, apvalią 18cm skersmens(aš naudojau 20cm) kepimo formą ištepti riebalais.

Supilti tešlą į paruostą formą, pabarstyti sezamo sėklomis ir kepti kol pyragas taps auksinės spalvos, apie 30-35 minutes arba kai patikrinus mediniu iešmeliu jis nebus aplipęs tešla.

Išėmus iš orkaitės apie 10 min palikti pravėsti formoje, išėmus pabaigti vėsinti ant grotelių.




Very easy eggless cake, great with the tea as a snack and it is pretty healthy. I have decided to make because I had few bananas that needed to be used and I like semolina.

Makes: 8-10 pieces

Nutritional Value of 1 piece (1/8):
247 calories, 8,5 gr. fat, 18,3 gr. sugars

Products:

1 cup semolina
2 tbsp. cornflour
0.25 cup melted butter
0.75 cup mashed bananas (2 large bananas)
0.5 cups sugar
0.5 cups evaporated milk ( I used milk)
1 tsp. baking powder
Pinch of salt
0.5 tsp vanilla extract
Sesame seeds for topping (I didn’t have it, so I used chopped pecans)

Method:


Mix the semolina, cornflour, baking powder and salt.

Beat together butter and sugar. Add bananas and milk, mix well. Add banana mixture into dry ingredients, add the vanilla extract and mix everything well. Leave to stand for about 15 minutes.

Preheat the oven to 180C, take 18cm ( I used 20cm) round baking form and grease it.

Pour the batter into the prepared baking form, sprinkle with sesame seeds and bake until the cake is golden, about 30-35 minutes, or when inserted wooden skewer it comes out clean.

Once removed from the oven leave it in a baking form for about 10 minutes, then remove from the baking form and finish cooling on the rack.

22 komentarai:

  1. I have never tried semolina, but this looks great! I'll try finding some, because I always run out of eggs.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I like semolina, it's delicious not just in cake :)

      Panaikinti
  2. Mmm I love semolina cake, especially yours!

    Cheers
    Choc Chip Uru

    AtsakytiPanaikinti
  3. Thanks for trying my recipe! Topping with pecan is a great alternative. So glad it turned great!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thank you so much! It's a great recipe and I really loved it :)

      Panaikinti
  4. Hi sweetheart!!
    The cake sounds so good! Anything with bananas is good to me! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks Kate! Haven't seen you for a while!

      Panaikinti
  5. Yummy! There are never enough new recipes to try out with bananas. Beautiful little cake.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I guess it's always good to find new ways to use bananas :D

      Panaikinti
  6. The cake looks so delicious, I can make it for my vegetarian friend.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. That's a really great dessert for vegetarians that do not eat eggs :) I had such guests and next time I will make them this cake :)

      Panaikinti
  7. What a unique recipe! The texture looks dense and wonderful...perfect mid morning snack to have with my tea :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. The texture of this cake looks wonderful! This recipe sounds like a keeper to me :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It is a very cute cake that has lovely banana smell and flavor :)

      Panaikinti
  9. I believe the texture would be like Arabic basboosah. I love basboosah and I'm impressed by your creation. I'm keeping the recipe and will try it soon :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Unfortunately, I just borrowed this recipe, but it turned out very delicious. That basboosah sounds interesting, I don't think I even hear about it.

      Panaikinti
  10. Atrodo skaniai ir nesunkiai pagaminamas :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. I love semolina too, and a good different banana recipe is always welcome. Wonderful recipe Medeja!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks Paula :) it's not really my recipe.. but I am glad I found it :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...